Ο 'Δεκέμβριος' ή 'Δεκέμβρης' είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών. Η ονομασία του προέρχεται από το γεγονός ότι στο πρώτο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Δεκέμβριος ήταν δέκατος μήνας, επειδή το ημερολόγιο αυτό άρχιζε από το Μάρτιο. Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα. Διατήρησε όμως την ονομασία του αυτή και μετά το Διάταγμα του Καρόλου θ' το 1564 που έλεγε ότι ο χρόνος αρχίζει από τον Ιανουάριο.
Επίσης ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος ονόμασε το Δεκέμβριο "Αμαζών" προς τιμή μιας γυναίκας, που είχε την προσωπογραφία της ως Αμαζόνα πάνω στο δαχτυλίδι του.
Μεταξύ της 21ης και 22ης Δεκεμβρίου ο ήλιος μπαίνει στο ζώδιο του Αιγόκερω και αρχίζει ο χειμώνας. Η μέρα αυτή, δηλαδή η 22η Δεκεμβρίου, έχει τη μικρότερη διάρκεια από όλες τις μέρες του χρόνου και η νύχτα της 22ης Δεκεμβρίου έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια.
Ο Δεκέμβριος είναι ονομαστός μήνας για τον ελληνικό λαό για δυο κυρίως αιτίες: για τις χριστιανικές γιορτές του και για το βαρύ κρύο του. Γι' αυτό και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας του έχουν δώσει ορισμένα χαρακτηριστικά ονόματα, όπως "Χριστουγεννάς", "Χριστουγεννάρης", (Ρόδος και Πόντος), "Χριστουγεννιάτης" (Λέσβος), "Χριστουγεννίτης" (Χαλκιδική), επειδή γιορτάζονται τα Χριστούγεννα, επίσης το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου το λένε "Αη - Νικολοβάρβαρα" από τις γιορτές του αγίου Νικολάου και αγίας Βαρβάρας και το συνδυάζουν πάντα με τις πρώτες χιονοπτώσεις του χειμώνα. Στη Μεσσηνία όμως λένε ότι συνήθως το περισσότερο χιόνι πέφτει την ημέρα των Χριστουγέννων, γι' αυτό και το λένε Χριστόχιονο.
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.
Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος. Οι ζωδιακές πέτρες του είναι τουρκουάζ, λάπις λάζουλι, ζιρκόνιο και τανζανίτης.
Πηγές: el.wikipedia.org/, livepedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου