Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

9 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς




Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.
Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.


Συγχαρητήρια!!! Πρώτοι στη διαφθορά!!!


Πρώτη σε διαφθορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται η Ελλάδα, σε ισοπαλία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του μη κυβερνητικού οργανισμού Διεθνής Διαφάνεια για το 2009.
Μάλιστα, η χώρα χάνει πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αφού φέτος έπεσε στην 71η θέση (από την 57η πέρυσι). Η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο διαφανής από τη Γκάνα, το Κουβέιτ και τη Ναμίμπια.


Η Διεθνής Διαφάνεια δεν μπορεί παρά να επισημάνει τη σοβαρή επιδείνωση των επιδόσεων της Ελλάδας σε σχέση με πέρυσι, την οποία και χαρακτηρίζει ως ανησυχητική. «Το σκορ του 2009 αντανακλά την ανεπαρκή επιβολή των μέτρων κατά της διαφθοράς, τις μεγάλες καθυστερήσεις των δικαστικών διαδικασιών και μία σειρά από εταιρικά σκάνδαλα, που φανερώνουν τις αδυναμίας του συστήματος», αναφέρει ο οργανισμός.
«Η φτωχή επίδοση της Ελλάδας δείχνει ότι η είσοδος στην ΕΕ δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε μείωση της διαφθοράς. Απαιτούνται άμεσες και συνεχιζόμενες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι η χώρα θα επιτύχει αποδεκτά επίπεδα διαφάνειας και υπευθυνότητας», αναφέρεται.
Πηγές:sansimera.gr,  isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου