Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης



Τα οικονομικά υποδείγματα τονίζουν την αναγκαιότητα της αποταμίευσης, ωστόσο οι σημερινές οικονομίες δείχνουν ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για τις καταναλωτικές δαπάνες.
Η 31η Οκτωβρίου αποτελεί ημέρα ορόσημο για τα σύγχρονα νοικοκυριά καθώς είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης. Η θέσπιση της εορτής προήλθε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Οι δύο κυριότερες σχολές της οικονομικής σκέψης τονίζουν τη σημασία της αποταμίευσης στην εύρυθμη λειτουργία σημερινών οικονομιών. Από τη μία πλευρά οι υπέρμαχοι της θεωρίας του Τζων Μεύναρντ Κέυνς, θεμελιωτή του κρατικού παρεμβατισμού στις οικονομίες, υποστηρίζουν ότι οι αποταμιεύσεις επηρεάζουν το εισόδημα της οικονομίας. Στην οικονομία του Κέυνς οι αποταμιεύσεις αποτελούν τη χρηματική πηγή των επενδύσεων. Οι υποστηρικτές της κλασσικής οικονομικής σκέψης όριζαν την αποταμίευση ως θετική συνάρτηση του επιτοκίου. Σύμφωνα με τους νεοκλασικούς οικονομολόγους, το ποσοστό αποταμίευση επηρεάζει θετικά το ρυθμό μεγέθυνσης μιας οικονομίας. Ο «χρυσός κανόνας», η μεγιστοποίηση της κατανάλωσης διαχρονικά, υπαγορεύει ένα ποσοστό αποταμίευσης υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται στις σημερινές οικονομίες.
Η αποταμίευση «απομακρύνει» τον άνθρωπο από τον κίνδυνο να χάσει την αξιοπρέπειά του. Οι πολλές δυσκολίες της ζωής από μια ξαφνική αρρώστια, από ένα ατύχημα, τα χρόνια της τρίτης ηλικίας, εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση σε στιγμές ανάγκης.
 Αποταμιεύοντας 20 ευρώ την ημέρα, κάθε μέρα, μπορεί κάποια μέρα να βρει εκατομμυριούχο τον αποταμιευτή. Και η λύση γι' αυτό δεν είναι η τοποθέτησή τους κάτω από το μαξιλάρι καθώς υπολογίζεται ότι η συσσώρευση ενός εκατομμυρίου ευρώ κάτω από το μαξιλάρι, θα επέλθει μετά από 135 χρόνια, που είναι η διπλάσια περίοδος από την ηλικία συνταξιοδότησης.
Ένας πιο φυσιολογικός τρόπος συσσώρευσης πλούτου αυτού του μεγέθους και σε εφικτότερο χρονικό διάστημα, είναι η επένδυση σε τίτλους του δημοσίου. Παραδείγματος χάριν, τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αποδίδουν 4,74% ετησίως. Επενδύοντας, λοιπόν, τα 20 ευρώ (ή/και δολάρια) καθημερινά σε αυτούς τους τίτλους, τότε σε 43 χρόνια το ποσό θα φθάσει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Υπάρχει και ακόμη αποδοτικότερος τρόπος αλλά με κάπως μεγαλύτερο επίπεδο κινδύνου.
Ειδικότερα, η μέση ιστορική μακροχρόνια απόδοση των χρηματιστηρίων κυμαίνεται από το 8%-12%. Έτσι, η επένδυση σε μια ώριμη αγορά που το κόστος του κεφαλαίου είναι σχετικά χαμηλό, αρκούν 25 περίπου χρόνια για να αγγίξει το ποσό το 1 εκατομμύριο δολάρια. Επίσης, είναι πολύ πιθανή η περίπτωση, οι αποδόσεις ορισμένων ετών να υπερβούν τις συνηθισμένες μειώνοντας το χρονικό διάστημα της δημιουργίας του επιθυμητού κεφαλαίου.
Χάριν παραδείγματος, η μέση ετησιοποιημένη απόδοση της δεκαετίας για τη μετοχή της Harley - Davidson ανέρχεται στο 22,2% ενώ της Dell στο 19,1% (Πηγή: Business Week).
Είναι προφανές ότι οι παραπάνω αποδόσεις είναι μεγαλύτερες από το μέσο όρο της αγοράς και μπορούν να αποδώσουν περισσότερα στον υποψήφιο επενδυτή. (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου