Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής


Την απαίτηση της Ευρώπης να καταργηθεί η θανατική ποινή σ’ όλο τον κόσμο, διατράνωσαν, σ’ όλους τους τόνους, οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μ’ αφορμή την 10η Οκτωβρίου, που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής».
Με κοινή τους δήλωση, ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Προεδρίας στην ΕΕ και ο εκπρόσωπος της Σλοβενικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ, υπενθυμίζουν ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη προς τα θεμελιώδη δικαιώματα, για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκαν.
Στη δήλωση διευκρινίζεται ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής κατοχυρώνεται από τα πρωτόκολλα 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών και περιλαμβάνεται στο άρθρο 2 του Ευρωπαϊκού Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.
Τονίζεται ακόμη ότι η αποδοχή της κατάργησης της θανατικής ποινής, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου ενδιαφερόμενα κράτη να γίνουν πλήρη μέλη, τόσον του Συμβουλίου της Ευρώπης όσον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο θάνατος δεν είναι Δικαιοσύνη» υποστηρίζεται στην «καμπάνια» του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την κατάργηση της θανατικής ποινής σ’ όλο τον κόσμο και τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος σήμερα, αποτελεί τη μοναδική ζώνη στον κόσμο, όπου η θανατική ποινή έχει καταργηθεί ή η εφαρμογή της έχει ανασταλεί.
Στα πλαίσια αυτής της «καμπάνιας», η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζουν τη σημασία της αδιάκοπης συνέχισης των ενεργειών, που αποσκοπούν στην κατάργηση της θανατικής ποινής σε ολόκληρο τον κόσμο, κάνοντας διαβήματα προς τρίτες χώρες, ενεργώντας στο πλαίσιο των πολυμερών οργανισμών και τη στηρίζοντας τη δράση της κοινωνίας των πολιτών προς το σκοπό αυτό.
Εμπειρογνώμονες από τη Σλοβενία και τη Σουηδία, από τις χώρες, δηλαδή, που ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέθεσαν τις απόψεις τους κατά τη διάρκεια ενός talk show, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, με τη ζωντανή συμμετοχή του κοινού και προβλήθηκε, σε όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου για τον εορτασμό της Ημέρας.
Παράλληλα, το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της διαδικασίας της υποβολής ερωτήσεων και απαντήσεων, στο site κοινωνικής δικτύωσης Twitter, επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους είναι αντίθετο στις εκτελέσεις.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν, τα δύο τελευταία χρόνια, σε 49 χώρες του κόσμου, που αγνόησαν, το ψήφισμα που ενέκρινε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για την αναστολή των εκτελέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το θρίλερ των συνεχιζόμενων εκτελέσεων, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ιράν και 45 ακόμη χώρες που, παρά τη διεθνή κατακραυγή, εξακολουθούν να διατηρούν στο νομικό τους οπλοστάσιο, την επιβολή της «εσχάτης των ποινών».
Το Συμβούλιο της Ευρώπης, που κατάφερε να καταστήσει την Ευρώπη των 47 κρατών-μελών του, μια ζώνη, όπου de facto δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή, έθεσε πάλι το θέμα ενόψει της 10ης Οκτωβρίου - Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της Θανατικής Ποινής, διοργανώνοντας μία υψηλού επιπέδου διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Προεδρίας στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Σλοβενικής Προεδρίας στο ΣτΕ, ο Επίτροπος για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα του Οργανισμού Τόμας Χάμμαρμπεργκ, ειδικοί και πολέμιοι της εφαρμογής της θανατικής ποινής στο κόσμο.
Η Σουηδική Προεδρία υποστήριξε ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής είναι απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την προοδευτική ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περισσότερο συγκεκριμένος ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ, μίλησε για τον κίνδυνο της εκτέλεσης ενός αθώου προσώπου.
«Κανένα Σύστημα Δικαιοσύνης δεν είναι αλάνθαστο, οι δικαστές είναι άνθρωποι και λάθη γίνονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά όταν ο καταδικασθείς έχει εκτελεστεί, είναι πολύ αργά για να διορθωθεί το λάθος. Υπήρξαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις και δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα συμβούν στο μέλλον», είπε.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «η θανατική ποινή επιβάλλεται, κυρίως, εναντίον των φτωχών και των μειονοτικών ομάδων», ενώ «προνομιούχα άτομα, με κοινωνικές και πολιτικές επαφές, αντιμετωπίζουν ελάχιστο κίνδυνο εφαρμογής της θανατικής ποινής εναντίον τους, ό,τι έγκλημα και αν διαπράξουν».
Συνολικά 94 κράτη στον κόσμο, έχουν σταματήσει να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, 10 την κατήργησαν για όλα τα κοινά εγκλήματα και σε 35 κράτη δεν έχει υπάρξει εκτέλεση κρατουμένων για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Στην Ιαπωνία, ωστόσο, οι εκτελέσεις ξανάρχισαν το 1993, στις ΗΠΑ, όπου η θανατική ποινή επιτρέπεται σε 38 Πολιτείες, το Ανώτατο Δικαστήριο εξετάζει από το Σεπτέμβριο του 2007 εάν η ευρέως διαδεδομένη μέθοδος της φονικής ένεσης στις εκτελέσεις καταδικασθέντων σε θάνατο παραβιάζει τη συνταγματική απαγόρευση για ιδιαίτερα σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία και στο Βατικανό, παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή καταργήθηκε από το 1969, στο νέο Σύνταγμα της Αγίας Έδρας δεν γίνεται καμία αναφορά σ' αυτήν και δεν έχει απαλειφθεί ο όρος από το περιεχόμενο του νέου Συντάγματος.(πηγή)

Στατιστικά Στοιχεία:

  • 88 χώρες του κόσμου έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή, 11 μερικώς, 24 στην πράξη, ενώ σε 75 διατηρείται.
  • Στη χώρα μας κανένας δεν έχει υποβληθεί στην "εσχάτη των ποινών" από το 1973, ενώ από το 1993 η θανατική ποινή έχει καταργηθεί και δια νόμου, εκτός από τα στρατιωτικά εγκλήματα σε περίοδο πολέμου.
  •  Το 2008, τουλάχιστον 2,390 άνθρωποι εκτελέστηκαν σε 25 χώρες και τουλάχιστον 8864 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 52 χώρες σε όλον τον κόσμο.
  • Μερικές από τις μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν το 2008 για την εκτέλεση ανθρώπων ήταν ο αποκεφαλισμός, η ηλεκτροπληξία, ο απαγχονισμός, η θανατηφόρος ένεση, ο πυροβολισμός και ο λιθοβολισμός.
  • Συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων χρόνων, το 2008 η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν και οι Η.Π.Α. ήταν οι 5 χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων. Μαζί διεξήγαγαν το 93% όλων των εκτελέσεων παγκοσμίως.
  • Σε μερικές χώρες, η χρήση της θανατικής ποινής παραμένει καλυμμένη από πέπλο
    μυστηρίου. Στη Κίνα, τη Λευκορωσία, τη Μογγολία και τη Βόρεια Κορέα, οι εκτελέσεις διεξήχθησαν με μυστικότητα ή αδιαφάνεια.
  • Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός θανατικών ποινών επιβλήθηκε σε πλαίσια δικών που δεν ανταποκρίνονται στα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα δίκαιης δίκης. Ένας ανησυχητικός αριθμός εκτελέσεων διενεργήθηκε μετά από διαδικασίες που βασίστηκαν σε ομολογίες, οι οποίες αποκτήθηκαν μέσω βασανιστηρίων, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
  • Οι αρχές του Ιράν συνέχισαν να εκτελούν ανθρώπους, οι οποίοι ήταν κάτω των 18 χρονών τη στιγμή της ισχυριζόμενης παράβασης, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.(πηγή)





 Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 




Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα. Την πρωτοβουλία πήραν από κοινού το 1994 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη, ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια, ενώ ως το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι πάσχοντες από σχιζοφρένεια είναι 25 εκατομμύρια, ενώ 95 εκατομμύρια υποφέρουν από διαταραχές σχετιζόμενες με κατάχρηση αλκοόλ.
Όσον αφορά την χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.(πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου