Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

12 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας





Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας" το 1996 από τη Διεθνή ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.


Τι είναι η αρθρίτιδα;

Η αρθρίτιδα είναι κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση και στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως θερμότητα, ερυθρότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού και περιορισμό της κινητικότητας.

Ποια είδη αρθρίτιδας υπάρχουν;

Με βάση την κλινική εικόνα και τον μηχανισμό γένεσης των αρθρίτιδων τις κατατάσσουμε σε:
Εκφυλιστικές
Φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)
Μεταβολικές (από κρυστάλλους)

Στατιστικά Στοιχεία:

  • 103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
  • Το 14% του ελληνικού πληθυσμού επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων.
  • Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών, αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
  • Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα η συχνότερη μορφή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα, το οποίο προσβάλλει άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί, όμως, να εκδηλωθεί και σε άτομα άλλων ηλικιών, ακόμη και σε παιδιά.
Η συχνότητά της στην Ελλάδα ανέρχεται στο 0,67% του ενήλικου γενικού πληθυσμού. Εκτιμάται ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα έχει προσβάλει συνολικά περισσότερους από 100.000 Έλληνες, με τις γυναίκες να προσβάλλονται  περίπου τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία με τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης να τοποθετείται μεταξύ της τέταρτης και της έκτης δεκαετίας της ζωής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου