Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

1 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων - Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων


Με θέμα "Βελτιώνοντας την Ποιότητα της Ζωής των Ηλικιωμένων Ανθρώπων" εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, την 1η Οκτωβρίου.
Η ημερομηνία αυτή έχει ορισθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), και εορτάζεται από το 1991, οπότε και καθιερώθηκε.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.
Στην χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.
Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στην σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στην Αφρική, εκατομμύρια φορείς και ασθενείς με AIDS φροντίζονται στο σπίτι από τους γονείς τους, το ίδιο και τα παιδιά που ορφανεύουν από τη νόσο. Σημειώνεται ότι 14 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας κάτω των 15 ετών ζουν σήμερα στην Αφρική δίχως τους γονείς τους.
Ωστόσο, ζωτικής σημασίας είναι ο ρόλος των ηλικιωμένων και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στην Ισπανία, όπου η φροντίδα των αρρώστων και μη αυτοεξυπηρετούμενων συγγενών όλων των ηλικιών γίνεται από ηλικιωμένους, κυρίως από ηλικιωμένες γυναίκες.
Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερα.
Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στην σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.
Παράλληλα, από τα διαθέσιμα στοιχεία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ηλικιωμένοι όχι μόνον δεν είναι βάρος ή στο περιθώριο της ζωής - όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν - αλλά ζωογόνα, ενεργά μέλη των σύγχρονων κοινωνιών, όσο ανεπτυγμένες ή υποανάπτυκτες κι αν είναι.(πηγή)


Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας πρωτογιορτάστηκε στις ΗΠΑ το 1977 από την Εταιρία Χορτοφάγων Βορείου Αμερικής και σε παγκόσμια κλίμακα ένα χρόνο αργότερα, όταν υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Ένωση Χορτοφάγων (IVU). Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την IVU, θέλει να αναδείξει τη χαρά και τις πιθανότητες μακροζωίας που προσφέρει η χορτοφαγία.
Χορτοφάγος είναι αυτός που δεν διαιτάται με κρέας ζώων (συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακόδερμων και μαλακίων) και των προϊόντων τους. Υπάρχουν κατηγορίες χορτοφάγων που τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά και προϊόντα από την εργασία των ζώων, π.χ. μέλι. Πολλοί χορτοφάγοι αποφεύγουν να φοράνε ρούχα που προέρχονται από σφαγή ζώων, π.χ. μάλλινα, γούνες και δερμάτινα. (πηγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου