Καλώς ήρθατε στον κόσμο της mj...! Σκέψεις, Σχολιασμοί, Προτάσεις, Αφιερώματα... Ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς... Άλλωστε πόσες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας το δευτερόλεπτο...
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
2 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Μη Βιας
Η διεθνής Ημέρα Μη Βίας καθιερώθηκε στις 15 Ιουνίου 2007 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του Μαχάτμα Γκάντι (1869).
Στόχος της γιορτής είναι να περάσει το μήνυμα της μη χρήσης βίας σε όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις μέσα από την εκπαίδευση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Ο Μαχάτμα Γκάντι (1869 – 1949) υπήρξε σημαίνουσα μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία την Ινδίας από τη Μεγάλη Βρετανία και εμπνευστής της παθητικής αντίστασης (πολιτικής υπακοής) και τη μη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Συμφωνούμε όλοι ότι η βία δεν είναι μονάχα σωματική ή ψυχολογική και σίγουρα δεν την δέχονται μονάχα οι άνθρωποι. Αυτό που προκαλούμε σήμερα στον πλανήτη μας μέσω της υπερκατανάλωσης, της κατασπατάλησης των πρώτων υλών και την άγνοιά μας είναι εξίσου βίαιο και καταστροφικό με ένα πόλεμο και μάλιστα με πλανητική έκταση. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά αν κρίνουμε από τα αποτέλεσματα ισχύει. Το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε σε ατομικό επίπεδο πρώτα ο καθένας και έπειτα σε συλλογικό.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα σχετικό με τη μη βία από την ομιλία του 14ου Δαλάι Λάμα, Tenzin Gyatso, στον οποίο απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης την 10η Δεκεμβρίου 1989. Η ομιλία αυτή δεν είναι η ομιλία κατά την απονομή, αλλά αυτή που έδωσε το βράδυ της ίδιας μέρας.
[...] Τώρα στο ζήτημα της βίας και της μη βίας. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα βίας και μη βίας. Με βάση την εξωτερική δράση είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αν μια πράξη είναι βίαιη ή μη βίαιη. Αυτό εξαρτάται βασικά από το κίνητρο πίσω από την πράξη. Αν το κίνητρο είναι αρνητικό, ακόμη και όταν η εξωτερική εντύπωση είναι ήπια και ευγενική, υπό μια βαθύτερη έννοια η πράξη είναι πολύ βίαιη. Αντιθέτως, οι απότομες πράξεις και τα λόγια που γίνονται με ένα ειλικρινές, θετικό κίνητρο είναι ουσιαστικά μη βίαια. Με άλλα λόγια η βία είναι μια καταστρεπτική δύναμη. Η μη βία είναι εποικοδομητική.
Αν το δούμε πρακτικά, μέσω της βίας μπορούμε να επιτύχουμε κάτι, αλλά εις βάρος της ευημερίας κάποιου άλλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρ’ ότι μπορεί να λύνουμε ένα πρόβλημα, ταυτοχρόνως δημιουργούμε ένα νέο πρόβλημα. Ο καλύτερος τρόπος για να λύνουμε τα προβλήματα είναι μέσω της ανθρώπινης κατανόησης, του αμοιβαίου σεβασμού. Κάνοντας από τη μια πλευρά σοβαρές υποχωρήσεις και εξετάζοντας από την άλλη σοβαρά το πρόβλημα. Μπορεί η ικανοποίηση να μην είναι απόλυτη, όμως κάτι γίνεται. Τουλάχιστον ο μελλοντικός κίνδυνος αποφεύγεται. Η μη βία είναι πολύ ασφαλής.
[...] Δυστυχώς στον δυτικό κόσμο η μη βία του Γκάντι εκλαμβάνεται ως παθητική αντίσταση η οποία ταιριάζει περισσότερο στην Ανατολή. Οι Δυτικοί είναι πολύ ενεργητικοί, ζητούν άμεσα αποτελέσματα, ακόμη και στο επίπεδο της καθημερινής ζωής. Σήμερα όμως η παρούσα κατάσταση διδάσκει τη μη βία στους ανθρώπους. Το κίνημα για την ελευθερία είναι μη βίαιο.
[...]
Κλείνουμε με μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι:
“Ας γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον Κόσμο”
Πηγές: sansimera.gr , Earth Hour Hellas
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου