Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

20 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης - Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης




Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».
Η Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης.

Οστεοπόρωση: Μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα (πυκνότητα του οστού) και διαταραχή της μικρο-αρχιτεκτονικής τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί τον καλύτερο «σύμμαχο» της οστεοπόρωσης, αφού το κάπνισμα, η ακινησία, το αλκοόλ, το χαμηλό σωματικό βάρος, η φτωχή διατροφή και η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, αποτελούν παράγοντες κινδύνου, που πάντως μπορούν να τροποποιηθούν. Από την άλλη, η συστηματική άσκηση μέτριας έντασης όπως περπάτημα ή χορός, η διακοπή του καπνίσματος, η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών, η ελάττωση του αλκοόλ είναι όσα χρειάζεται ο σκελετός μας για να είναι υγιής.
Η οστεοπόρωση - σημειώνουν οι ειδικοί - είναι μεταβολικό νόσημα που κάνει τα οστά αραιά και πορώδη, δηλαδή λιγότερο συμπαγή και άρα πιο εύθραυστα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος για ένα κάταγμα κυρίως στη σπονδυλική στήλη, τα άκρα ή το ισχίο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και από αυτούς κάποιοι μπορούν να ελεγχθούν ενώ κάποιοι άλλοι, όχι
Μη τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η εμμηνόπαυση, το προηγούμενο κάταγμα και η λήψη φαρμάκων με ένδειξη εκτός οστεοπόρωσης. Αντιθέτως, τροποποιήσιμοι παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παρατεταμένη ακινησία, το χαμηλό σωματικό βάρος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η φτωχή διατροφή ή οι διατροφικές διαταραχές, η έλλειψη βιταμίνης D και η μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου.

Στατιστικά Στοιχεία:
  • Πλήττει περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες.
  • Το 15% - 30% των ανδρών και το 30% - 50% των γυναικών θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ μία στις τρεις γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση στην ηλικία των 60 έως 70 ετών.
  • Μία στις τρεις γυναίκες άνω των 50 ετών υποφέρει από κατάγματα που προκλήθηκαν από οστεοπόρωση.
  • Μία στις τρεις Ελληνίδες, νεότερες των 50 ετών, θα εμφανίσει οστεοπόρωση. Οι γυναίκες αυτές έχουν μειωμένη οστική μάζα -ένδειξη προδιάθεσης εμφάνισης της ασθένειας- γεγονός ωστόσο που αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα αφού δεν κάνουν τον έλεγχο.
  • Αιτίες για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της οστεοπόρωσης στις Ελληνίδες είναι η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Πηγές: sansimera.grhealthview.gr



Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας




Η Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1961, στις 20 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (IFATCA), για να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό τον σημαντικό ρόλο του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στην αεροπορική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο επάγγελμα, που αναδείχθηκε μέσα από την τεχνολογική έκρηξη του 20ου αιώνα.
Στις 20 Οκτωβρίου 1961 ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.(πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου