Καλώς ήρθατε στον κόσμο της mj...!
Σκέψεις, Σχολιασμοί, Προτάσεις, Αφιερώματα... Ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς... Άλλωστε πόσες σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας το δευτερόλεπτο...
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009
Η ιστορία του ίντερνετ και η ιστορία των υπολογιστών...
Εκεί, λοιπόν, που σκότωνα την ώρα μου (για πολλοστή φορά!!!) στο διαδίκτυο, αναλογίστηκα τι σπουδαία εφεύρεση που είναι το ίντερνετ... και πως άραγε να ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία....Ψάχνοντας, λοιπόν, για απαντήσεις σκάλωσα σε αυτό το ενδιαφέρον βιντεάκι...
Και μετά αναρωτήθηκα για το πως εξελίχθηκαν οι υπολογιστές...
Οι κορυφαίες 25 Ημέρες στην Ιστορία των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
23 Δεκεμβρίου 1834: O Charles Babbage ανακοινώνει τη γεννήτρια μαθηματικής ανάλυσης.
Η γεννήτρια αυτή, σύμφωνα με το Μουσείο επιστημών του Λονδίνου, διέθετε σχεδόν όλα τα βασικά λογικά χαρακτηριστικά των μοντέρνων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η γεννήτρια μπορούσε να προγραμματισθεί με χρήση διάτρητων καρτών, είχε περιοχή προσωρινής αποθήκευσης αριθμών και ενδιάμεσων αποτελεσμάτων καθώς και ένα ξεχωριστό "μύλο" που πραγματοποιούσε τις αριθμητικές πράξεις. Ο Babbage δεν κατάφερε να κατασκευάσει μια ολοκληρωμένη μηχανή μαθηματικής ανάλυσης, τόσο γιατί οι περιορισμοί της μηχανικής τεχνολογίας στην Βικτωριανή Αγγλία όσο και ο δύστροπος χαρακτήρας του, αποτέλεσαν εμπόδιο. Πέθανε το 1871.
22 Οκτωβρίου 1925 : Πατεντάρεται το τρανζίστορ.
Μολονότι ο Julius Edgar Lilienfeld κατοχυρώνει το τρανζίστορ το 1925, η χρήση του στην αντικατάσταση των σωλήνων κενού στους πρώιμους υπολογιστές έγινε την δεκαετία του '50.
1 Ιανουαρίου 1939 : Ιδρύεται η Hewlett-Packard, οδηγώντας στην γέννηση της Silicon Valley.
Οι Bill Hewlett και Dave Packard ξεκίνησαν μαζί σαν φίλοι από το πανεπιστήμιο και το '38 άρχισαν να κατασκευάζουν ταλαντωτές που χρησιμοποιούνταν στον έλεγχο ηχητικού εξοπλισμού. Η επιτυχία των ταλαντωτών τους οδήγησε στην επισημοποίηση της συνεργασίας τους και την χρήση των επωνύμων τους για την ονομασία της εταιρίας ( η σειρά που μπήκαν τα επώνυμα επιλέχθηκε με χρήση κέρματος).
25 Νοεμβρίου 1943 : Ένας Κολοσσός γεννιέται.
Η αποφασιστικότητα των Βρετανών να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες των Γερμανών κατά την διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έδωσε στον Alan Turing τα κεφάλαια και την ευκαιρία να κατασκευάσει μια υπολογιστική μηχανή. Έτσι γεννήθηκε ο Mark I Colossus, που όπως λένε συντόμευσε την διάρκεια του πολέμου κάτα 2 χρόνια.
14 Φεβρουαρίου 1946: Αποκαλυπτήρια του ENIAC
O ENIAC ( Electronic Numerical Integrator and Computer ), αναδύθηκε μέσα από την φλόγα του πολέμου το 1943 αλλά αυτός ο σε μέγεθος δωματίου υπολογιστής αποτελούνταν από 18.000 σωλήνες κενού σε αντίθεση με τους 1500 του Colossus. Όταν ο ENIAC σταμάτησε την λειτουργία του το 1955, εκτιμήθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει περισσότερους υπολογισμούς μέσα σε 10 χρόνια απ' ότι όλο το ανθρώπινο είδος κατά την διάρκεια της ύπαρξης του.
Δεκέμβριος 1954: Ο πρώτος επιτραπέζιος υπολογιστής από την CASIO.
Το 14-Α model ήταν ένας επιτραπέζιος υπολογιστής με μήκος 1 μέτρο και βάρος 140 κιλά. Θα χρειαζόσασταν δηλαδή αρκετά μεγάλο γραφείο.
4 Σεπτεμβρίου 1956: Η εμφάνιση του IBM 305 RAMAC
Ο πρώτος σκληρός δίσκος παρουσιάστηκε στο μοντέλο αυτό της IBM αυξάνοντας τις δυνατότητες αποθήκευσης. Βέβαια μην φανταστείτε υπερβολικά μεγέθη μιας και το ενός τόνου μηχάνημα μπορούσε να αποθηκεύσει λιγότερο από 5 ΜΒ πληροφοριών.
29 Οκτωβρίου 1969: Η αυγή της εποχής του Internet.
Ποιος και πότε εφεύρε το internet παραμένει αντικείμενο συζήτησης μέχρι σήμερα γιατί αρκετές παράλληλες έρευνες συνδυάστηκαν για την δημιουργία του. Η πρώτη προσπάθεια διασύνδεσης δυο υπολογιστών έγινε όταν ερευνητές της Αμερικανικής υπηρεσίας προηγμένων ερευνών χρησιμοποίησαν τηλεφωνικές γραμμές για να συνδέσουν έναν υπολογιστή που βρισκόταν στο Los Angeles και έναν στο πανεπιστήμιο Stanford. Το πείραμα που έθεσε τις βάσεις του ARPANET και μετέπειτα Internet, πέτυχε με την δεύτερη προσπάθεια μιας και στην πρώτη κρασάρισε το σύστημα.
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1971: Αποστολή του πρώτου e-mail.
Το πρώτο μήνυμα στάλθηκε από τον Ray Tomlinson, έναν Αμερικανό προγραμματιστή, στα τέλη του 1971. Ωστόσο ούτε ο ίδιος δεν κράτησε την ακριβή ημερομηνία ή το ακριβές περιεχόμενο του μηνύματος γιατί όπως ο ίδιος δηλώνει κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι την δεκαετία του '90 και τότε είχαν περάσει αρκετά χρόνια ήδη για να θυμάται.
16 Απριλίου 1977: Ο Apple II σηματοδοτεί την εποχή των οικιακών υπολογιστών.
Οι Steve Jobs και Steve Wozniak είχαν κατασκευάσει τον πρώτο Apple computer ένα χρόνο νωρίτερα αλλά αυτός ο χειροποίητος υπολογιστής πουλήθηκε σε έναν μικρό αριθμό. Το κίνητρο για την αγορά του διαδόχου του ήταν το VisiCalc, ένα πρόγραμμα λογιστικού φύλλου που ήταν διαθέσιμο μόνο με τον Apple II και το οποίο διεύρυνε την ελκυστικότητα του υπολογιστή στις επιχειρήσεις καθώς και στα σχολεία.
22 Μαϊου 1980: Η γέννηση του Pac-Man.
Το πιο διάσημο παιχνίδι στους υπολογιστές ξεκίνησε ως Puck-Man από μια Γιαπωνέζικη εταιρία με το όνομα Namco Bandai.
3 Απριλίου 1981: Ο πρώτος φορητός υπολογιστής.
Τον έλεγαν Osborne 1, έμοιαζε περισσότερο με βαλίτσα, είχε βάρος 10 κιλά και διέθετε οθόνη 5 ιντσών.
12 Αυγούστου 1981: Η IBM λανσάρει το "PC".
Ο IBM PC αποτέλεσε το πρότυπο για μια σειρά υπολογιστικών συστημάτων της εποχής. Αυτό έγινε διότι δεν διέθετε μια κλειστή αρχιτεκτονική, δηλαδή παρείχε την δυνατότητα για αναβάθμιση, αλλά κυρίως γιατί επέτρεπε στος ανταγωνιστές να παράγουν φθηνότερους κλώνους του, οδηγώντας την αγορά στο να γεμίσει με IBM compatible υπολογιστές.
3 Μαρτίου 1981: Ο ΒΒC Microcomputer.
Ελάχιστα γνωστός εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ο BBC Micro έγινε για την νεολαία η πρώτη της επαφή με τους υπολογιστές. Έτσι ενώ αρχικά η εταιρία εκτιμούσε να πουλήσει 12.000 υπολογιστές, τελικά έδωσε περισσότερους από 1.5 εκατομμύρια.
24 Ιανουαρίου 1984: Ο Apple Mac κάνει ευρέως γνωστό το Graphical User Interface (GUI).
To GUI δεν ήταν εφεύρεση της Apple αλλά της Xerox. Ωστόσο η γκάμα των Macintosh το εισήγαγε ως μέσο αλληλεπίδρασης των χρηστών με τους υπολογιστές πέρα από την γραμμή εντολών.
13 Νοεμβρίου 1990: Ο Tim Berners-Lee γράφει την πρώτη ιστοσελίδα.
Η πρώτη ιστοσελίδα προήλθε από ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που ανέπτυξε ο Berners και οι συνεργάτες του, γνωστό ώς ENQUIRE, στον Ευρωπαϊκό οργανισμό έρευνας πυρηνικής ενέργειας στην Σουηδία.
14 Μαρτίου 1993: Ο Mosaic ανήγει τις πόρτες του διαδικτύου.
O Mosaic ήταν ένας επαναστατικός browser που απελευθέρωσε το διαδίκτυο από τους στενούς ακαδημαϊκούς κύκλους και το έφερε εγγύτερα στο ευρύ κοινό. Τον Mosaic διαδέχθηκε ο Netscape Navigator, ο οποίος ητήθηκε αργότερα από τον internet explorer.
16 Μαρτίου 1995: Ανακοινώνεται η πρώτη Wiki.
Με τις υποδομές του διαδικτύου σε πλήρη λειτουργία, μια ένδειξη της δημοκρατικής και συνεργατικής φύσης του internet είρθε το 1995 όταν ο Ward Cunningham έστησε την πρώτη βάση δεδομένων που θα μπορούσε να αλλαχθεί και να διευρυνθεί από οποιονδήποτε είχε πρόσβαση σε αυτήν. Στις 16 Μαρτίου έστειλε ένα e-mail σε έναν συνάδελφο του, καλώντας τον να επισκεφτεί αυτό που ονόμαζε WikiWikiWeb. Ο Cunningham το ονόμασε από την λέξη που χρησιμοποιούν στην Χαβάη για το γρήγορο επειδή έλπιζε ότι το σύστημα θα επιτάχυνε την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των προγραμματιστών.
4 Ιουλίου 1996: Καταφθάνει το Hotmail.
Για αρκετούς που δεν είχαν επαφή με την τεχνολογία, το Hotmail ήταν το πρώτο στοιχείο ότι το internet θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο. Ένα δωρεάν σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας το οποίο επέτρεπε στιγμιαία επαφή με οποιονδήποτε είχε πρόσβαση σε υπολογιστή και οπουδήποτε.
11 Μαϊου 1997: Μηχανή νικάει άνθρωπο.
Ο Garry Kasparov χάνει από τον Deep Blue της IBM στο σκάκι.
18 Νοεμβρίου 1997: Θέσπιση των Wi-fi standards.
Το άσχημο όνομα ΙΕΕΕ 802.11 προαναγγέλλει την επόμενη επανάσταση στο internet, που είναι ασύρματα δίκτυα που θα μπορούν να επιταχύνουν την διάδοση του δικτύου και να μας φέρουν εγγύτερα σε μια πραγματικά παγκόσμια διασύνδεση.
7 Σεπτεμβρίου 1998: Ιδρύεται η Google.
Οι Larry Page και Sergey Brin εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν ότι το όνομα google.com δεν ήταν δεσμευμένο domain name, μετά την ιδέα που είχαν να ονομάσουν την γεννήτρια αναζήτησης τους από τον αριθμό 10 υψωμένο στην δύναμη του 100.
1 Ιουνίου 1999: O Shawn Fanning παρουσιάζει το Napster.
Οι υπολογιστές και το ίντερνετ είχαν ισχυρό αντίκτυπο σε σχεδόν κάθε τύπο επιχείρησης αλλά καμιά δεν δεχθηκε μεγαλύτερο πλήγμα από την μουσική βιομηχανία. Η επανάσταση ξεκίνησε όταν ο Shawn Fanning απέστειλε σε 30 από τους φίλους του ένα πρόγραμμα που θα τους επέτρεπε να ανταλλάξουν μουσική online. Ένα χρόνο αργότερα, 25 εκατομμύρια άτομα κατέβασαν το Napster ένα ακόμη χρόνο μετά το site ανέστειλε την λειτουργία του μετά από νομική παρέμβαση των δισκογραφικών εταιριών.
1 Ιανουαρίου 2000: Ο κόσμος συνεχίζει να υπάρχει.
Ο ιός της χιλιετίας αποτυγχάνει να καταστρέψει τα δίκτυα υπολογιστών και τον Δυτικό πολιτισμό.
15 Φεβρουαρίου 2005: Το YouTube γίνεται online.
Το YouTube αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του Web 2.0 δείχνοντας την αναπάντεχη δίψα του κόσμου για χαμηλής ποιότητας εικόνα και ερασιτεχνικό βίντεο και την λιγότερο αναπάντεχη ζήτηση παρανόμως ανεβασμένων TV shows. Στην αρχή τα τηλεοπτικά δίκτυα είδαν εχθρικά το θέμα αλλά τώρα το βλέπουν σαν ένα ακόμη εργαλείο προώθησης.
11 Ιουλίου 2008: Η Apple λανσάρει το iPhone App Store.
Το App Store - περιοχή του iTunes αφιερωμένη σε προγράμματα για iPhone κατασκευασμένα από ανεξάρτητους προγραμματιστές αλλά εγκεκριμένων από την Apple - μετέτρεψε το iPhone σε μια ευέλικτη computing platform με το δυναμικό να αναπτυχθεί τόσο όσο επιτρέπει η φαντασία των χρηστών του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου