Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη



Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, για να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε 3.000.000 ανθρώπους ετησίως.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ, ο οποίος ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ το 1922.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;
Ο Διαβήτης  είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγεται.

Γιατί ανεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα;
Το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει εξαιτίας της απουσίας ή της μειωμένης δραστικότητας της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας και βοηθάει τα κύτταρα να πάρουν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία και να τη χρησιμοποιήσουν ως ενέργεια. Τα άτομα με Διαβήτη δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν σωστά τη γλυκόζη, όπως αυτό γίνεται στα φυσιολογικά άτομα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  την υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά  επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν βλάβες στα αγγεία.

Στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι περίπου 900.000 άτομα, δηλαδή 8% του συνολικού πληθυσμού, πάσχουν από διαβήτη. Δυστυχώς, άλλοι τόσοι περίπου πιθανολογείται ότι έχουν διαβήτη εν αγνοία τους, ενώ σημαντικός είναι επίσης ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν προδιάθεση να εμφανίσουν διαβήτη στο άμεσο μέλλον.
Η μεταβολή του τρόπου διατροφής του σύγχρονου ανθρώπου οδήγησε σε αύξηση της παχυσαρκίας, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.
Πηγές: sansimera.grhealthview.gr


ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου