Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Θεσσαλονίκη...


Λίγα λόγια, λοιπόν, για την πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης...!!!
Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου στα παλιά γνώριμα εδάφη...που κόσμησαν και τα φοιτητικά μου χρόνια  άλλωστε...

ΛΙΓΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...



Η ιστορία της ξεκινά το 315 π.Χ., από το Βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, λίγο μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα. Ο Κάσσανδρος παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του Αλεξάνδρου, τη Θεσσαλονίκη, ίδρυσε την πόλη και της έδωσε το όνομά της. 150 χρόνια μετά την ίδρυσή της κατακτείται από τους Ρωμαίους, μαζί με ολόκληρη τη Μακεδονία. Οι Μακεδόνες, στηρίζοντας τη Ρωμαϊκή κυριαρχία, αντιμετωπίζουν επιδρομές βόρειων λαών με επιτυχία. 
Το 50 μ. Χ., η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρώτη πόλη της Ευρώπης, στην οποία ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Χριστιανισμό. Από το 305, η Θεσσαλονίκη γίνεται έδρα του Καίσαρα Γαλερίου και κτίζονται στην πόλη η Αψίδα του Θριάμβου, τα Ανάκτορα, η Ροτόντα και πολλά άλλα οικοδομήματα - κοσμήματα για τη Θεσσαλονίκη. Ο Χριστιανισμός αναγνωρίζεται ως επίσημη θρησκεία με το Μεγάλο Κωνσταντίνο να επιλέγει τη Θεσσαλονίκη ως βάση της αναμέτρησής του με το Λίκινο, που τον κατέστησε θριαμβευτή και μονοκράτορα.
Στα χρόνια που ακολουθούν, η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται σκληρά από τις επιδρομές Σέρβων, Γότθων, Αβάρων, Περσών κ.α. και αρκετούς αιώνες αργότερα, το 1224, την καταλαμβάνει ο Δεσπότης της Ηπείρου Άγγελος Κομνηνός. Από το 1300 ξεκινά περίοδος ακμής, με αύξηση του πληθυσμού και ισχυροποίηση της οικονομίας και της πολιτιστικής ζωής. Το 1430, η Θεσσαλονίκη πέφτει στα χέρια των Τούρκων και στους αιώνες που ακολουθούν η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα πολυεθνικό μωσαϊκό, αφού εδώ εγκαθίστανται Εβραίοι πρόσφυγες, Τούρκοι, Βαλκάνιοι έποικοι, και το λιμάνι της το σημαντικότερο για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στα τέλη του 19ου αιώνες,οι Έλληνες αποτελούν το κυρίαρχο τμήμα του πληθυσμού και η απελευθέρωσή της έρχεται με τους Βαλκανικούς Πολέμους, στις 26 Οκτωβρίου του 1912 (την ημέρα της γιορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου). Ολόκληρη η ιστορία του νομού είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης, που έπαιξε σημαντικό ρόλο και στους πολέμους του '40 - '41, για την ευρύτερη περιοχή. (Πηγή)


Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...


Λευκός Πύργος
Το έμβλημα της, ο Λευκός Πύργος, ξεκίνησε την ιστορία του ως «Πύργος του Αίματος».  Στην αρχή ήταν φυλακή για βαρυποινίτες και βρισκόταν  μέσα στη θάλασσα. Ώσπου το ασβέστωμα του από ένα μελλοθάνατο, το N. Guelid,  έγινε αιτία να  μετονομασθεί  Λευκός Πύργος. Σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης. (Πηγή)





Καμάρα - Αψίδα Γαλερίου 


Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής «Τετραρχίας» (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη (από τη δύση στην ανατολή) και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα), που αναπτύσσονταν κύρια προς το νότο, στις σημερινές πλατείες Ναυαρίνου και Ιπποδρομίου.
Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και σημείο συνάντησης των κατοίκων. (πηγή)






Πλατεία Αριστοτέλους









Κάστρα


Βυζαντινά Οχυρωματικά Τείχη
Η οχύρωση της Θεσσαλονίκης φτάνει μέχρι τα χρόνια του Κασσάνδρου. Αυτά τα τείχη, τα οποία σώζονται μέχρι και σήμερα, κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Μεγάλου Θεοδοσίου (Δ' αιώνας μ.Χ.) και επισκευάστηκαν πολλές φορές για να αντέξουν τις εισβολές των βαρβάρων. Βρίσκονται στην Ανω Πόλη (πηγή)









Ανάκτορα Γαλερίου
Τα Ανάκτορα του Γαλέριου (Δημ. Γούναρη – πλατεία Ναυαρίνου) χτίστηκαν το 300 μ.Χ. και σήμερα έχει έρθει στην επιφάνεια διώροφο τετράπλευρο κτηριακό συγκρότημα με τετράγωνη ανοιχτή κεντρική αυλή. 






Εκκλησία Αγίας Σοφίας
Ένα κτίριο του Η' αιώνα, ένας χριστιανικός ναός σταυροειδής με τρούλο. Τα έξοχα μωσαϊκά της χρονολογούνται από τον Η' και τον ΙΒ' αιώνα ενώ οι τοιχογραφίες από τον ΙΑ' αιώνα. Βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας.(πηγή) 













Εκκλησία Αγίου Δημητρίου
Αναστηλώθηκε το 1948 αφού καταστράφηκε από τον σεισμό του 1918, αντιγράφοντας το αρχικό σχέδιο της πεντάκλιτης βασιλικής. Η εκκλησία αρχικά χτίστηκε πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού. Κάτω από το ιερό και την πτέρυγα του ναού βρίσκεται η κρύπτη του Αγίου Δημητρίου. Βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου. (πηγή)












Πύργος του ΟΤΕ
Χτίστηκε το 1969 στην είσοδο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να στεγάσει το περίπτερο του ΟΤΕ. Σήμερα στον πύργο λειτουργεί καφετέρια από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια υπέροχη θέα ολόκληρης της πόλης. 


















ΦΑΓΗΤΟ...

2. ΑΘΩΝΟΣ
3. ΠΙΤ ΠΑΖΑΡ 
4. Αρετσού - Κρήνη ...

ΠΟΤΟ - ΚΑΦΕΣ...

1. Πεζόδρομος Ικτίνου
2. ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ
3. ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑ DARLING 
4. CARDHU CHATEAU
5. KITCHEN BAR
6. ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ
7. YAMAS
8. ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
9. OTTO DIX ...


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΚΑΙ ΤΩΡΑ...


Μια περιήγηση στην ιστορία της πόλης με το Λεωφορείο πολιτιστικής Διαδρομής του ΟΑΣΘ...
ENJOY...!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου