Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης - Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης



Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981, για να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη. Από το 2001 η Ημέρα αυτή γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών. (πηγή)



24 Hour Peace Day Global Broadcast









http://www.internationaldayofpeace.org/



Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer




Η Παγκόσμια Ημέρα του Alzheimer γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.
Η Άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Η Νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή Άνοιας καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχει από τη νόσο. Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με Άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 28.000.000 παγκοσμίως.Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια, οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια. Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να χρεοκοπήσει τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δις δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δις δολάρια παγκοσμίως.
Η Νόσος Alzheimer είναι παθογενετικά μια πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή μία κατάσταση  όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκέφαλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση  της Άνοιας είναι το τελικόστάδιό της. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου