Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Καρδιάς - Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς



Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNESCO διοργανώνει, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με σλόγκαν "Μια καρδιά για μια ζωή". Με αφορμή την σημερινή ημέρα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιστροφή στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες. Για την καλή λειτουργία της καρδιάς απαραίτητη η σωστή διατροφή και άσκηση, με άλλα λόγια ο υγιεινός τρόπος ζωής.
Στην Ελλάδα έχουμε 20.000 νέα εμφράγματα ετησίως. Το 45-50% του πληθυσμού είναι καπνιστές, έως και το 1/3 του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, το 10% πάσχει από διαβήτη και το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση. Με τη στεφανιαία νόσο να κρατάει τα σκήπτρα στις αιτίες θανάτου στον Ελληνικό πληθυσμό και με δεδομένο ότι πλέον τα καρδιακά νοσήματα χτυπούν όλο και νεότερους σε ηλικία ανθρώπους οι γιατροί προειδοποιούν αλλάξτε τρόπο ζωής.
Το 2010 αναμένεται τα καρδιακά νοσήματα να αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ έως το 2025, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 25.000.000 ετησίως. Τα καρδιακά νοσήματα κοστίζουν 169 δις ευρώ ετησίως στην ΕΕ.
Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι Έλληνες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, καθώς έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής. Οι καρδιολόγοι ζητούν άμεσα συντονισμένες ενέργειες για την πρόληψη διαφορετικά σε μερικά χρόνια στα νοσοκομεία θα έχουμε ανάγκη περισσότερες μονάδες εμφραγμάτων. (πηγή)


Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.
Κύριος στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. (πηγή)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου