Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Απρίλιος...


Ο Απρίλιος ή Απρίλης είναι ο τέταρτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό Hμερολόγιο, ο δεύτερος κατά το παλαιό ρωμαϊκό ημερολόγιο και ο όγδοος κατά το Εκκλησιαστικό που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Ο Απρίλιος περιλαμβάνει 30 ημέρες.
Η λέξη "Απρίλιος" ετοιμολογείται από το λατινικό Aprillis, από το ρήμα aperio, που σημαίνει «ανοίγω». Είναι ο μήνας κατά τον οποίο ο καιρός «ανοίγει» και έρχεται η Άνοιξη, όπως σημειώνεται στο Μέγα Συναξαριστή.
Ο Απρίλιος μέχρι την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Ιουλίου Καίσαρα περιελάμβανε 29 ημέρες και από τότε 30. Ο μήνας αυτός ήταν αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη. Ιδιαίτερα όμως αφιερωμένες στη θεά ήταν η 1η Απριλίου και η 23η Απριλίου όπου και εορτάζονταν τα λεγόμενα Vinalia priora όπου οι Ρωμαίοι δοκίμαζαν το πρώτο παραγόμενο κρασί.
Ο ελληνικός λαός αποκαλεί τον μήνα αυτόν και με τα ονόματα Απρίλης, Απρίλες, Αϊγιωργίτης και Λαμπριάτης από τις συμπτωματικά μεγάλες θρησκευτικές εορτές που τελούνται το μήνα αυτό. Ο Απρίλιος και ο Μάιος θεωρούνται οι καθ΄ αυτού μήνες των λουλουδιών εξ ου και η ονομασία Απριλομάης ή το λαογραφικό: "Ο Απρίλης με λουλούδια και ο Μάης με τα ρόδα". (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου