Σάββατο 24 Απριλίου 2010

24 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα



Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Διοργανώνεται από την Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.


Έχει βρεθεί ότι σε πολλούς τομείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειραματόζωα κάνοντας τα πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Γιατί δεν το κάνουν;

  • Σήμερα, γίνεται κατάχρηση στα πειραματόζωα, αφ΄ ενός γιατί τα εργαστήρια όπου γίνονται τα πειράματα δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα και τα ζώα που χρησιμοποιούνται δεν είναι πάντα υγιή και αφ΄ ετέρου συχνά, τα πειράματα που διαλέγουν να κάνουν οι ερευνητές έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν.


  • Στην Ελλάδα κάνουν συχνά πειράματα τα Σάββατα, ενώ ξέρουν πως την Κυριακή δεν θα πάει κανένας γιατρός στο νοσοκομείο να παρακολουθήσει την κατάσταση των χειρουργημένων ζώων.Στο παρελθόν υπήρξαν νοσοκομεία που άφηναν τα χειρουργημένα ζώα να ουρλιάζουν στις ταράτσες τους!


  • Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το ρίμελ που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν πιο όμορφες έχει προηγουμένως δοκιμαστεί στα μάτια κάποιου πιθήκου. Βλέπετε φροντίζουν οι εταιρίες ομορφιάς να μην διαρρέει πρός τους καταναλωτές τα αίσχη πρός χάριν του κέρδους τους.


  • Στο βιβλίο του κτηνίατρου Richard Wrider «Τα θύματα της Επιστήμης», αναφέρεται ότι το 86% των πειραματόζωων χειρουργούνται χωρίς νάρκωση!


  • Πολλοί γιατροί, που κάνουν πειράματα στα ζώα, στην αρχή είναι μεθυσμένοι από τον πόθο να διακριθούν και να γίνουν διάσημοι και δεν υπολογίζουν τον πόνο του ζώου. Αργότερα, όταν αναδειχθούν και ηρεμήσουν, σκέφτονται πως δεν ήταν απαραίτητα όλα όσα έκαναν.


  • Περίπου 6000 σκυλιά "εξάγονται" κάθε χρόνο από την Ελλάδα πρός άλλες χώρες της βόρειας ευρώπης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα.Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν "φύγει" από την Ελλάδα πάνω από 150000 σκυλιά.


  • Γίνεται ένα πείραμα και κατόπιν το ζώο εγκαταλείπεται να πεθάνει χωρίς καμία φροντίδα, λόγω έλλειψης προσωπικού και οργάνωσης. Ποιος θα φροντίσει να δώσει στα χειρουργημένα ζώα παυσίπονα; Ο γιατρός ξέρει ότι μετά από μία εγχείρηση ένα σκυλί πονάει όπως και ένας άνθρωπος. Πολλά, μάλιστα, πειράματα είναι εξαιρετικά επώδυνα.


  • Πολλοί κάνουν ένα πείραμα για να παρουσιάσουν μια εργασία τους. Και σημειώστε ότι το πανεπιστήμιο δίνει βαρύτητα στα πειράματα που οι φοιτητές κάνουν χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Ακόμα κι αν αυτό το πείραμα έχει γίνει χιλιάδες φορές στο παρελθόν. Που βρίσκεται η πρόοδος της επιστήμης, όταν αυτό που αποδεικνύεται είναι ήδη γνωστό;


  • Τα χρωμοσαμπουάν που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να γίνουν ξανθές ή για να κρύψουν τις άσπρες τρίχες, δοκιμάζονται κι αυτά στα μάτια των κουνελιών, με αποτέλεσμα την τύφλωση τους.


  • Κάθε χρόνο, περίπου 30.000 ζώα θανατώνονται στο βωμό της ομορφιάς.
Πηγές: sansimera.grgreenpage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου