Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

6 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής


Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Είναι μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» για να υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή στον μελλοντικό της σύζυγο.
Πρόκειται για έθιμο που απαντάται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Αναφορές για την κλειτοριδεκτομή υπάρχουν στους αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την αποκαλεί «γυναικεία περιτομή».
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 150 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, ενώ κάθε χρόνο προστίθεται 2 εκατομμύρια.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό και ιδιαίτερα της Αφρικανούς για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.
Ήδη, σχεδόν όλες οι χώρες της Αφρικής έχουν ποινικοποιήσει την κλειτοριδεκτομή. (πηγή)


Οι ιατρικής φύσης σωματικές συνέπειες

Η κλειτοριδεκτομή, στο σύνολο των κοινωνιών όπου η κλειτοριδεκτομή είναι εκτεταμένη, είναι θέμα ταμπού κι όλες οι σχετικές διαδικασίες καλύπτονται από μυστικότητα. Έτσι οι γυναίκες δε συζητούν μεταξύ τους τα ιατρικής φύσης προβλήματα που προκύπτουν από την επέμβαση, ενώ πολύ συχνά και λόγω της έλλειψης σχετικής εκπαίδευσης, δε γνωρίζουν καν ότι αυτά συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή.
Έτσι, οι μοναδικές περιπτώσεις όπου τους γίνεται σαφές ότι η κλειτοριδεκτομή προκαλεί ζημιά στην υγεία, είναι μόνο εκείνες όπου το θύμα καταλήγει σε θάνατο άμεσα. Αυτό δεν είναι σπάνιο, λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας ή του ανακλαστικού σοκ από τον αφόρητο πόνο.
Εξίσου τραγικές όμως είναι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ιατρικές συνέπειες της πρακτικής. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ποιο είναι το καταστροφικό αποτέλεσμα της κλειτοριδεκτομής για τη σεξουαλικότητα της γυναίκας, ακόμα περισσότερο πόσο οδυνηρές καθίστανται συνήθως οι σεξουαλικές επαφές.
Δύσκολα όμως κι εμείς καταλαβαίνουμε πολλά ακόμα προβλήματα που προκύπτουν από την κλειτοριδεκτομή, όπως προβλήματα γονιμότητας, προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο οποίος με κατεστραμμένα τα γεννητικά όργανα καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος, αυξάνοντας την πιθανότητα να πεθάνει στη γέννα η μητέρα, το παιδί ή και οι δυο.
Λοιμώξεις, ακράτεια ή κατακράτηση ούρων, κύστες, χυλοειδή, συρίγγια, όλα αυτά είναι άλλες πολύ πιθανές επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής οι οποίες δυσχεραίνουν την καθημερινή ζωή των γυναικών. (πηγή)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου