Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

24 Μαΐου: Ημέρα της σλαβικής γραφής και του βουλγαρικού Διαφωτισμού και Πολιτισμού



Η ημέρα της σλαβικής γραφής και του βουλγάρικου διαφωτισμού και πολιτισμού είναι επίσημη βουλγαρική γιορτή, η οποία γιορτάζεται την 24η Μαΐου. Αυτήν την ημέρα στη Βουλγαρία εορτάζεται ο βουλγαρικός διαφωτισμός, ο πολιτισμός και η δημιουργία της γραφής γκλαγκόλιτσα (глаголица) από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο, γνωστοί και ως τα αδέρφια από την Θεσσαλονίκη. Τις μεταφράσεις της Βίβλου, ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος τις έγραψαν στην глаголица.

Κύριλλος & Μεθόδιος και η δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του Лъв ήταν γνωστός βυζαντινός υπάλληλος και η μητέρα τους λεγόταν Μαρία. Από τα εφτά αδέρφια, ο Μεθόδιος ήταν ο πιο μεγάλος και ο Κύριλλος ο πιο μικρός. Ο Κύριλλος είχε δυνατή μνήμη και μεγάλη αγάπη για τα βιβλία. Ο Μεθόδιος ήταν έξυπνος και με διοικητικές δεξιοτεχνίες. Γι΄αυτό και ο βυζαντινός αυτοκράτορας τους έδωσε υψηλά αξιώματα και τους ανέθεσε σημαντικές θρησκευτικές αποστολές.

Η πιο σημαντική από αυτές ήταν στην Μοραβία, όπου στάλθηκαν για να κηρύξουν τον χριστιανισμό στην σλαβική γλώσσα. Γι' αυτόν τον σκοπό έπρεπε να δημιουργήσουν ένα αλφάβητο. Έτσι, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μετέφρασαν τα απαραίτητα βιβλία, προετοίμασαν τους μαθητές τους, έδωσαν αγώνα με τους πολέμιούς τους, υπέφεραν...

Πολύ νέος, ο Κύριλλος απεβίωσε στην Ρώμη, όπου τα αδέρφια είχαν πάει για να υπερασπιστούν το έργο τους ενώπιον του Πάπα, διότι με την δημιουργία της σλαβικής γραφής και τη μετάφραση των ιερών βιβλίων σε αυτήν, παραβιάστηκε σύμφωνα με τον Πάπα το τρίγλωσσο δόγμα, ήτοι ότι μόνο σε τρεις γλώσσες μπορούσε να δοξολογείται γραπτώς ο Θεός, στην εβραϊκή, στην ελληνική και στην λατινική. Μετά τον θάνατό του, ο Μεθόδιος και οι μαθητές τους εκδιώχθηκαν από την Δυτική Ευρώπη. Μερικοί από αυτούς δέχτηκαν θερμό καλωσόρισμα στη Βουλγαρία, η οποία σύντομα δέχτηκε τον χριστιανισμό. Η σλαβική γραφή διατηρήθηκε και άνθισε. Έτσι, εμφανίστηκε η πρώτη σλαβική γραπτή λογοτεχνική γλώσσα - η παλαιοβουλγαρική, η οποία ήταν η τέταρτη λόγια γλώσσα μετά την ελληνική, την λατινική και την εβραϊκή. Από τη Βουλγαρία, το αλφάβητο διαδόθηκε στη Ουκρανία, την Ρωσία, την Ρουμανία, την Σερβία. 

Η εκκλησία ανακήρυξε τα δύο αδέρφια αγίους και στην Βουλγαρία εορτάζονται την 24η Μαΐου. Η 24η Μαΐου ως γιορτή του Κυρίλλου και του Μεθόδιου υπάρχει σήμερα και στην Ρωσία, την Τσεχία, τα Σκόπια και σε άλλες σλαβικές χώρες.

Честит Празник!!!